Fysiotherapie & Ergotherapie Tilburg Reeshof Ketelhavenplein 243
5045 NE Tilburg
013 - 571 82 14
info@fysiotherapietilburgreeshof.nl
naar website »
Fysiotherapie & Ergotherapie Tilburg Noord Schubertstraat 904
5011 CX Tilburg
013 - 455 26 34
info@fysiotherapietilburgnoord.nl
naar website »
Fysiotherapie & Ergotherapie Tilburg Centrum Hart van Brabantlaan 301
5038 LC Tilburg
013 - 463 89 30
info@fysiotherapietilburgcentrum.nl
naar website »
Kindertherapie de Vlieger Schubertstraat 904
5011 CX Tilburg
013 - 763 07 50
info@kindertherapiedevlieger.nl
naar website »

Voorste kruisbandletsel

De voorste kruisband is een peesachtige structuur die zich bevindt in het midden van de knie. Het is een sterke structuur die voorkomt dat het onderbeen te ver ten opzichte van het bovenbeen naar voren toe verschuift.
Wanneer de voorste kruisband is gescheurd, is dit meestal een gevolg van een (sport)ongeval. Vaak maakt de knie een geforceerde draaibeweging terwijl het been belast wordt en de voet vaststaat op de grond. Het is van belang dat een gescheurde voorste kruisband snel herkend wordt. In een vroeg stadium kan de aandoening beter worden behandeld. Behandeling kan conservatief of operatief.

Conservatieve behandeling
De keuze voor conservatieve behandeling wordt bepaald op grond van een aantal facetten: onder andere intensiteit van de sport, conditie, leeftijd van de patiënt en eventueel beroep zijn hier voorbeelden van. Soms is het lichaam in staat om met de kracht van de hamstrings de ontstane instabiliteit op te vangen. Ook dan is een operatie niet nodig.

Operatieve behandeling
De belangrijkste reden om een voorste kruisband letsel operatief te behandelen is functionele instabiliteit bij de activiteiten van het dagelijkse leven. De instabiliteit zoals die door de patiënt wordt ervaren, is bij het onderzoek het meest belangrijke gegeven voor de orthopeed. Vooral bij topsporters wordt er sneller geopereerd vanwege de vaak grote consequenties voor hun sportprestaties.

Als de keuze valt op een operatieve behandeling moet de patiënt er op rekenen dat daar een revalidatietraject aan verbonden is van 6 maanden (niveau van normaal alledaags functioneren) tot 12 maanden (sportniveau). De revalidatie kent een aantal fasen waarin telkens het oefenprogramma wordt afgestemd op de langzaam toenemende belastbaarheid van de knie. Het revalidatietraject zal met name bestaan uit ontwikkeling van kracht en coördinatie van spiergroepen, ontwikkeling van de algemene conditie en het weer op het oude niveau terugkeren binnen de sportactiviteiten.